• Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Athens Taxi Driver
ΝΕΑ >  Ελλάδα 2021
ελλαδα-2021-athenstaxidriver
01 / 01 / 2021

Ελλάδα 2021

Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 εξασφάλισε στο έθνος, ύστερα από πολλούς αιώνες υποταγής σε ξένους κυριάρχους, την ανεξάρτητη εθνική εστία. Η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνικό κίνημα, το οποίο αναπτύχθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και τις πρώτες του 19ου, αν και οι καταβολές του ανάγονταν σε προγενέστερες εποχές.
Η Ελληνική Εθνική Παλιγγενεσία, όπως ονομάστηκε το εθνικό κίνημα των Ελλήνων, συγγένευε με τα εθνικά κινήματα της ίδιας εποχής που αναπτύχθηκαν στις ιταλικές και τις γερμανικές χώρες -οι οποίες αποτέλεσαν την Ιταλία και τη Γερμανία αντίστοιχα- στις βρετανικές αποικίες στη Βόρεια Αμερική -οι οποίες αποτέλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- καθώς και στην επαναστατημένη Γαλλία. Το ελληνικό εθνικό κίνημα αποσκοπούσε στην απελευθέρωση του έθνους, στη συγκρότηση ανεξάρτητου εθνικού κράτους και στη σύσταση οργανωμένης πολιτείας. Χαρακτηριστικά που διαμορφώθηκαν και εμφανίστηκαν υπό την επίδραση των πολιτικών μηνυμάτων που εκπορεύονταν από την ήδη επαναστατημένη Γαλλία.
Από τα κυριότερα συστατικά στοιχεία της ιδέας του ελληνικού εθνικού κινήματος υπήρξαν:
α. η προβολή των Ελλήνων της εποχής ως απογόνων και κληρονόμων των αρχαίων Ελλήνων, η Ιστορία τους και ο πολιτισμός τους,
β. η ταύτιση των Ελλήνων με τους άλλους Ευρωπαίους,
γ. οι διαφορές και γενικά η διάκρισή των Ελλήνων από τους Οθωμανούς Τούρκους,
δ. η τυραννική τουρκική συμπεριφορά των κατακτητών,
ε. το δικαίωμα των Ελλήνων να διεκδικήσουν μέσα στην πατρίδα τους την απελευθέρωσή τους από την παράνομη εξουσία των Τούρκων και να συστήσουν ανεξάρτητη και ευνομούμενη πολιτεία.
Την Επανάσταση του 1821 προκάλεσε η «Φιλική Εταιρεία». Ήταν μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 από τρεις Έλληνες, τρεις άσημους εμπόρους και γραμματείς. Στην πορεία εισήλθαν στην οργάνωση σημαντικά και δραστήρια στελέχη, διακεκριμένοι Έλληνες με επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Αυτοί οι πατριώτες θέλησαν να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα που θα φουντώσει στις καρδίες των υπόδουλων Ελλήνων την φλόγα για την ανεξαρτησία της πατρίδας έτσι ώστε όταν θα παρουσιαζόταν η κατάλληλη ευκαιρία, θα ξεκινήσει γενική επανάσταση των Ελλήνων για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Οι πατριώτες προσπάθησαν να κατηχήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες. Μέσω σημαντικών ελληνικών προσωπικοτήτων που κατείχαν εξουσία στην ρωσική αυτοκρατορία προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Ρωσίας καθώς οι θρησκευτικές μας αντιλήψεις ταυτιζόταν αλλά  ήταν εντελώς αντίθετες από τους Οθωμανούς. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν διότι θεωρήθηκε πως θα έβλαπτε τα συμφέροντα της Ρωσίας. Πίστευαν πως μια ρωσική βοήθεια πολύ πιθανόν να έστρεφε εναντίον της τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής. Από την άλλη, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επαναστατική ιδεολογία, δεν στήριζαν ανατροπές και ρήξη με την νομιμότητα.
Οι Έλληνες ήταν οριστικά μόνοι σε αυτό το εγχείρημα και το χειρότερο ήταν πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια για την στήριξη του αγώνα έπειτα τόσους αιώνες σκλαβωμένοι. Επαναστατικές εστίες προκλήθηκαν από τους αποστόλους της Φιλικής Εταιρείας σε πολλά μέρη της επικράτειας του Οθωμανού σουλτάνου, προκειμένου να επιτευχθεί γενική εξέγερση σε κάθε περιοχή, όπου κατοικούσαν πολλοί Έλληνες. Οι Έλληνες με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους έβαλαν φωτιά στις ευρωπαϊκές κτήσεις του σουλτάνου. Η αγριότητα με την οποία αντέδρασε ο σουλτάνος στην πρόκληση των Ελλήνων απέτρεψε το ενδεχόμενο ειρηνικής αντιμετώπισης και έκρινε την έναρξη και την έκβαση της επανάστασης.
Οι Έλληνες την 25η Μαρτίου 1821 ύψωσαν οριστικά τη σημαία της επανάστασης με τον σταυρό παντού. Διακήρυξαν την απόφασή τους να πολεμήσουν για την ελευθερία τους με το γνωστό σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ». Με πενιχρά χρήματα, σχεδόν μηδαμινό πολεμικό εξοπλισμό και δίχως καμία εξωτερική βοήθεια, ύψωσαν με περηφάνια το ανάστημά τους στον τύραννο κατακτητή. Έγραψαν ιστορία με το αίμα τους κερδίζοντας την εκτίμηση της Ευρώπης που εκείνη την εποχή ένα μεγάλο μέρος της ήταν ήδη υπόδουλο ή απειλούνταν ανοιχτά από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μια πράξη θάρρους και ηρωισμού που έστρεψε το βλέμμα των δυνατών ευρωπαίων προς την Ελλάδα και ενέπνευσε πολλούς λαούς σε όλο τον κόσμο. Μια πράξη που επηρέασε τον διαφωτισμό και προκάλεσε την κοινή γνώμη για το ακατόρθωτο εγχείρημα. Οι Έλληνες με τις ηρωικές τους μάχες απέδειξαν για άλλη μια φορά πως είναι το λίκνο του πολιτισμού, γενέτειρα της δημοκρατίας και φωτοδότης της ελευθερίας του ανθρώπου.
Η Ελλάδα του 2021 γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης τιμώντας τους ήρωες εκείνης της εποχής και τις ανθρώπινες αξίες σε όλο τον κόσμο. Η Ελληνική πολιτεία διοργανώνει δράσεις για την επέτειο με πάρα πολλές εκδηλώσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε και να παρακολουθήσετε σε όλη την Ελλάδα. Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα https://www.greece2021.gr/gr/
Η επιχείρηση αναλαμβάνει την μεταφορά σας σε κάθε προορισμό στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει το αγαπητό κοινό που θέλει να συμμετέχει ή να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές δράσεις. Επίσης, σε κάθε οργανωμένη περιήγηση περιλαμβάνουμε ιδιαίτερο πρόγραμμα που προβάλλει την ελληνική ιστορία εκείνη της περιόδου προκειμένου να χαρίσουμε γνώση και να μοιραστούμε υπέροχες εμπειρίες ανακαλύπτοντας τις ομορφιές της Ελλάδας. Στις σελίδες ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ και ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ μπορείτε να δείτε τις πιο δημοφιλείς  υπηρεσίες.
Στη σελίδα ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις εκπτώσεις που προωθούμε για φέτος γιορτάζοντας την επέτειο της ελληνικής επανάστασης 1821 στην προσπάθειά μας να μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία μαζί σας.
ATHENS TAXI DRIVER
Φαιάκων 13, Π. Φάληρο
Τ.Κ 17563, Αττική-Ελλάδα
Τ: (+30) 6909444888
info@athens-taxi-driver.gr

Δευτέρα – Παρασκευή
09:00 – 21:00
Σάββατο
09:00 - 15:00
Κυριακή κλειστά
© 2013-2020 www.athens-taxi-driver.gr, all rights reserved - Κατασκευή ιστοσελίδων